Foorumin yleiset säännöt

Keskustelufoorumin säännöt. ohjeita.

Foorumin yleiset säännöt

ViestiKirjoittaja juza » To Marras 29, 2007 00:09

Foorumin Säännöt

Aivan ensimmäiseksi uusien käyttäjien tulee tutustua keskustelualueen käyttöehtoihin. Ohjeistuksen tarkoitus ei ole rajoittaa mielipiteen ilmaisemisen vapautta. Kiivaskin keskustelu on sallittua, kun se on asiallista ja ei käydä toista siltaan vääntämään.

1. Keskustelualueella on rekisteröintipakko. Keskusteluun pääsee osallistumaan ainoastaan rekisteröitymällä foorumiin. Rekisteröitymällä palveluun, turvaat nimimerkkisi ja saat käyttöösi myös muita hyödyllisiä ominaisuuksia. Rekisteröityminen tapahtuu helposti ja nopeasti. Keskustelufoorumiin rekisteröityminen, sen käyttö, sekä keskusteluihin osallistuminen on täysin maksutonta. Rekisteröinnin jälkeen suosittelen muokkaamaan oma profiili-sivulla omat tiedot kuntoon. Tuplarekisteröintejä ei sallita ja mikäli niitä esiintyy, ylläpito poistaa varoittamatta ylimääräiset tunnukset (viimeisin rekisteröinti poistetaan). Jos haluat vaihtaa nimimerkkiäsi älä rekisteröidy uudelleen, vaan lähesty yksityisviestillä allekirjoittanutta.

2. Kyseessä on keskustelufoorumi. Ylläpito passivoi säännöllisesti käyttämättömiä tunnuksia epäilyttävän pitkäksi muodostuvan hiljaiselon jälkeen.

3. Kun aloitat uutta viestiketjua, tarkista "haku-toiminnolla" (foorumin ylälaidan nappuloista), ettei samasta aiheesta ole jo olemassa aikaisempaa ketjua. Muista myös lähettää viestisi oikeaan foorumiin, asiaankuuluvan otsikon alle. Anna aiheelle selkeä otsikko. Näin jokaisella foorumin käyttäjällä on helpompaa ja nopeampaa osallistua keskusteluun, sekä löytää oikeita viestejä tulevaisuudessa.

4. Ole suvaitsevainen. Älä postita rasistisia, toisia herjaavia tai loukkaavia kirjoituksia. Hyväksymme jokaisen foorumilaisen sellaisena kuin hän on. Kaikki ovat tervetulleita ja jokaisella on oikeus ilmaista mielipiteensä. Muita häiritsevät tai loukkaavat käyttäjät voidaan mahdollisesti jäljittää myöhemmin, vaikka keskustelu tapahtuisikin nimettömänä. Törkeyksiä, rivouksia, herjoja, sekä henkilökohtaisuuksiin menemisiä sisältävät viestit poistetaan poikkeuksetta.

5. Vastatessasi toisen käyttäjän viestiin, on hyvä lainata osa aikaisemmasta viestistä. Näin kaikki tietävät kenelle vastataan, ja mistä aiheesta. Varsinkin pitkissä viestiketjuissa tämä helpottaa keskustelujen seuraamista, sekä niihin osallistumista huomattavasti. Älä turhaan lainaa kuitenkaan pitkiä viestejä kokonaisuudessaan, vain se oleellinen sisältö, johon olet vastaamassa.

6. Vaikka tekstiä voi muotoilla monella tapaa; väreillä, lihavoida, kursivoida... ei se tarkoita että muotoiluja on pakko käyttää. Halutessasi korostaa harkitusti jotakin tiettyä asiaa, muotoilujen käyttö on hyväksyttyä ja ymmärrettävää. Älä kuitenkaan kirjoita koko viestiäsi boldattuna punaisella värillä! Ulkoasultaan hillityt viestit ovat mukavampia kaikkien lukea, ja otetaan huomioon varmemmin. Samaan aiheeseen kuuluu myös huuto-, kysymys-, muiden välimerkkien, hymiöiden, sekä isojen kirjaimien liiallinen käyttö. ÄLÄ HUUDA!!

7. Vaali yksityisyyttä. Älä julkaise osoitteita, puhelinnumeroita, nimiä tai mitään henkilötietoja täällä. Harkitse myös tarkasti oman sähköpostiosoitteen antamista julkisesti nähtäväksi. Roskapostia tuottavat tahot hyödyntävät ohjelmia, jotka keräävät verkkosivuilta sähköpostiosoitteita. Oma sähköpostiosoitteesi näkyy profiilissasi, mikäli et ole erikseen merkinnyt sitä piilotettavaksi. Osoitteita keräävien ohjelmien on vaikeampi löytää osoitettasi tätä kautta, koska profiileja voivat tarkastella ainoastaan rekisteröityneet käyttäjät. Jos kuitenkin haluat piilottaa osoitteesi muilta, voit silti pyytää yhteydenottoja yksityisviestitse.

Jos kuitenkin haluat välittää sähköpostiosoitteesi, pyri tekemään se sähköpostitse tai yksityisviestitse. Jos tarkoituksesi on tiedottaa osoitteestasi yleisölle, turvallisinta on tehdä osoitteesta kuva. Jos tämä ei ole mahdollista, vältä kirjoittamasta osoitetta normaalissa muodossa käyttäjä@verkko.tunnus, vaan kirjoita se tavalla, jonka vain ihminen osaisi tulkita sähköpostiosoitteeksi. HUOM: Osoitteita keräävät ohjelmat voivat helposti tunnistaa yleiset, yksinkertaiset muunnokset, kuten @-merkin korvaamisen merkeillä (at). Foorumin ylläpito ei ole vastuussa mikäli kehotuksesta huolimatta käyttäjien julkaisemia tietoja mahdollisesti myöhemmin käytettään väärin jonkun kolmannen osapuolen taholta.

8. Noudata Lakia. Vaikka useimmat lait on kirjoitettu ennen tietoverkkojen yleistymistä, lait koskevat myös Internetiä ja sen palveluita. Kaikki sellainen, mikä olisi laitonta muutoinkin, on laitonta myös netissä. Olemassa olevien lakien lisäksi tietotekniikan nopea yleistyminen on pakottanut laatimaan aivan uusia lakeja, joissa huomioidaan verkon erityispiirteitä. Lakia rikkovat, sekä jokainen laittomaan toimintaan yllyttävä viesti poistetaan. Multimedia alueella on omat sääntönsä.

9. Kunnioita tekijänoikeuksia muualta kopioitujen tekstien suhteen. Lainatessasi jonkun muun kirjoittamaa tekstiä muista mainita alkuperäisen tekstin lähde.

10. Valokuvista. Foorumin käyttäjissä on monenlaista internetyhteyttä käyttäviä keskustelijoita. Hitaan yhteyden omaavia henkilöitä ajatellen tulisi suurien kuvien turhaa liittämistä keskusteluihin välttää, jotta esimerkiksi modeemikäyttäjien foorumiselailu helpottuisi. Foorumin käyttäjäjakauma on laaja ja saattaa sisältää myös alaikäisiä käyttäjiä. Tämän vuoksi kaikki visuaalinen materiaali, jota ei voi pitää sopivana alle 18-vuotiaalle on kiellettyä, kuten myös linkit suoraan sellaisille sivuille, jotka sisältävät tällaista materiaalia. Sama sääntö koskee myös nimimerkkejä, avatareja sekä allekirjoituksia

11. Älä floodaa. Jos käyttäjät yrittävät kasvattaa viestimääräänsä turhilla viesteillä, viestejä poistetaan moderaattoreiden toimesta. Jos sinulla on vielä jotain lisättävää edelliseen viestiisi, käytä muokkaustoimintoa. Viestimäärään kasvattaminen turhilla viesteillä on hyödytöntä. Viestien määrällä ei ole mitään merkitystä, ainoastaan niiden sisällöllä. Aktiivisuutta ei mitata viestien määrällä.

12. Avatarin maksimikoko; leveys 140 pikseliä, korkeus 140 pikseliä, tiedoston koko 78.12 KiB. Allekirjoituksessa käytettävän kuvan koko saa olla maksimissaan 660x250 px.

13. Ylläpidolla on täydet oikeudet tarvittaessa muokata ja poistaa viestejä; jakaa, yhdistellä, siirtää ja lukita ketjuja; sekä puuttua keskustelijoiden käytökseen. Tavoitteena on mahdollisimman viihtyisä ja avoin ilmapiiri, joten älä kirjoita viestejä vihaisena tai päihtyneenä. Häiritsevän käytöksen takia voidaan antaa varoitus yksityisviestinä (max 2) tai riistää kirjoitusoikeudet tilapäisesti. Mikäli käyttäjä ei varoituksista huolimatta suostu huomioimaan ohjeita, on ylläpito oikeutettu poistamaan käyttäjä kokonaan foorumista.

14. Moderaattorit eli valvojat pitävät keskustelupalstan siistinä ja valvovat keskustelun yleistä tasoa. Moderaattorit voivat poistaa tai muokata sopimattomia viestejä ääri- tai rajatapauksissa, mutta ensisijaisesti pyritään antamaan huomautus keskustelun siirtyessä sääntöjen vastaisille alueille. Jos tämä ei riitä, annetaan asianomaisille varoitukset yksityisviestein. Moderaattorit voivat vaihtaa viestiketjun otsikon paremmin aihetta kuvaavaksi. Moderaattorit voivat lukita viestiketjun, jos on jo avattu toinen uusi samanaiheinen viestiketju johon keskustelu on siirtynyt ja jossa sen toivotaan jatkuvan. Kaikista moderaattoritoimista jätetään kommentti keskusteluun.

15. Mikäli säännöissä on jotain epäselvää tai sinulla on huomautettavaa jostain foorumilla tapahtuneesta toiminnasta, ota yhteys ylläpitoon. Sääntöjä muokataan sitä mukaa kun se katsotaan ajankohtaiseksi. Korjausehdotukset voi suoraan ehdottaa ylläpidolle. Voit ilmoittaa epäselvyyksistä, ongelmista ja kysymyksistä ylläpidolle useilla eri tavoilla. Ensisijaisesti käytä foorumin palautealuetta ja yksityisviesti toimintoa.

16. Foorumin ylläpitäjät ja moderaattorit pyrkivät poistamaan tai muokkaamaan kaiken yleisesti arveluttavan sisällön niin nopeasti kuin mahdollista, mutta on mahdotonta tarkistaa jokaista viestiä. Tiedostatte siis, että viestit sivuilla ovat kirjoittajiensa mielipiteitä eivätkä ylläpidon tai moderaattoreiden ja siksi he eivät ole vastuussa näistä kirjoituksista. Jokainen foorumin käyttäjä on itse vastuussa lähettämiensä postien ja kirjoitusten sisällöstä (mukaan lukien kuvat ja linkit muille sivustoille).
Lisäksi käytämme sivuillamme seuraavassa viestissä olevan Netiketin ohjeita ja sääntöjä täydentämässä omia sääntöjämme!

Kiitos kun jaksoit lukea "lyhyet" sääntömme, jotka ovat tarpeen kaikkien viihtyvyyden kannalta!
Avatar
juza
Site Admin
 
Viestit: 2286
Liittynyt: Ke Marras 28, 2007 23:12
Paikkakunta: - Lahti -

ViestiKirjoittaja juza » Ma Heinä 21, 2008 14:26

Netiketti

Internet eli netti on monin tavoin omalaatuinen media. Sen kautta voit tavoittaa satoja miljoonia ihmisiä eri puolilta maailmaa. Verkko on täynnä hyödyllisiä tiedostoja, ohjelmia, kuvia, ääntä ja multimediaa. Tiedon lisäksi verkossa on runsaasti viihdettä, hupia ja siellä voi lisäksi tehdä ostoksia ja hoitaa pankkiasioita. Kuka tahansa voi perustaa nettiin omia www-sivustoja, jotka näkyvät kaikkialle maailmaan ja joilla voi vierailla satoja tuhansia kävijöitä. Kaikki tämä tapahtuu täysin maantieteellisistä rajoista ja etäisyyksistä riippumatta. Jotta Internetin käyttö olisi mukavaa ja joustavaa, kannattaa noudattaa siihen liittyviä ohjeita ja sääntöjä.

Ole kohtelias sähköpostia kirjoittaessasi
Älä kirjoita sähköpostissa mitään sellaista, mitä et olisi valmis sanomaan henkilölle kasvotusten. Ei ole suositeltavaa levittää ketjukirjeitä eteenpäin. Ei kannata myöskään lähettää vitsejä tai asiattomia viestejä henkilöille, joita ei tunne henkilökohtaisesti.

Kunnioita vastaanottajan sähköpostilaatikkoa
Älä tarkoituksella kuormita vastaanottajan postilaatikkoa. Harkitse ennen liitetiedostojen lähettämistä, ovatko ne todella tarpeellisia ja onko vastaanottajalla oikea sovellus niiden avaamiseksi. Ota huomioon, että sähköpostilla tulevat pila- ja onnitteluohjelmat saattavat levittää tietokoneviruksia ja tukkia sähköpostijärjestelmiä, siksi niiden avaamisessa on noudatettava suurta varovaisuutta ja harkintaa.

Ole oma itsesi
Kytkeydy nettiin aina omalla tunnuksellasi ja salasanallasi. Säilytä salasanaa huolellisesti, jotta muut eivät saa sitä selville. Jos poistut koneeltasi hetkeksi, käytä salasanasuojattua näytönsäästäjää, jotta kukaan ei pääse lähettämään sähköpostia tai käyttämään verkkoa nimissäsi. Käytä nimimerkkiä tai esiinny ilman nimeä vain palveluissa, joissa se on yleinen käytäntö.

Kirjoita harkiten keskusteluryhmiin
Jos kirjoitat viestejä julkisiin keskusteluryhmiin varmista, että viestisi liittyy ryhmän aiheeseen. Älä lähetä samaa viestiä tarpeettoman moneen ryhmään. Ole kohtelias ja ystävällinen, äläkä tarkoituksella provosoi riitoja tai hauku muita keskustelijoita.

Noudata operaattorin antamia ohjeita
Jos säilytät sähköpostiviestejä operaattorin palvelimella, poista tarpeettomiksi käyneet viestit ja noudata käyttäjäkohtaisia tilakiintiöitä. Noudata myös muita operaattorin ohjeita esimerkiksi välityspalvelimen (proxy) käytöstä.

Noudata huolellisuutta tiedostojen suhteen
Noudata normaalia huolellisuutta ja varovaisuutta silloin, kun lähetät muille käyttäjille ohjelmatiedostoja tai dokumentteja tai kun lisäät niitä omalle www-sivullesi. Mikäli mahdollista, tarkista tiedostot virusten varalta ennen niiden lähettämistä.

Tiedä mihin sitoudut
Verkossa on erilaisia palveluita, joiden käyttäjäksi pitää rekisteröityä. Lue ohjeet huolellisesti ja varmista, että ymmärrät ne, ennen kuin sitoudut mihinkään. Älä koskaan paina Kyllä/Yes -painiketta tai vastaa myöntävästi, ellet varmuudella ymmärrä kysymystä. Noudata erityistä varovaisuutta käyttäessäsi vieraskielisiä palveluita. Jos palvelu vaatii rekisteröitymistä ja kysyy henkilötietojasi, harkitse mitä tietoja itsestäsi ilmoitat.

Muista lähdekritiikki
Muista, että netissä ei ole julkaisukynnystä. Kaikki www-sivuilla oleva ei välttämättä pidä paikkaansa. Mikäli jokin tarjous tai palvelu kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se ei välttämättä olekaan sitä.

Laki ja netti
Vaikka useimmat lait on kirjoitettu ennen tietoverkkojen yleistymistä, netti ei tietenkään ole lakien ulkopuolella, vaan voimassa olevat lait koskevat nettiäkin. Kaikki sellainen, mikä olisi laitonta muutoinkin, on laitonta myös netissä. Lisäksi tietotekniikan nopea yleistyminen on pakottanut laatimaan aivan uusia lakeja, joissa huomioidaan verkon erityispiirteitä. Viestinnän ja netin vapauteen liittyy aina myös vastuu. Esimerkiksi www-sivun tekijä on aina itse vastuussa sivunsa sisällöstä. Verkossa olevat sivut näkyvät kaikille maailman nettikäyttäjille. Älä siis laita sivulle herjaavaa tai loukkaavaa aineistoa tai mitään muutakaan sellaista, jota et muussa yhteydessä olisi valmis esittämään.

Verkossa toimittaessa voivat kyseeseen tulla muun muassa seuraavat säännökset:

Tekijänoikeus- ja tavaramerkkilaki
Älä laita www-sivullesi aineistoa - esimerkiksi tuotenimiä, musiikkia, tekstiä, valokuvia, piirroksia tai mp3-tiedostoja - johon sinulla ei ole oikeuksia. Aineiston luvaton käyttö saattaa johtaa taloudellisiin korvausvaatimuksiin ja muihin oikeudellisiin seuraamuksiin.

Viestintäsalaisuus
Kansalaisella on perustuslaissa määritelty oikeus luottamukselliseen viestintään. Laki koskee myös sähköpostia ja kaikkea sähköistä viestiliikennettä. Älä siis avaa toiselle vastaanottajalle osoitettuja sähköpostiviestejä ilman tämän suostumusta.

Älä häiritse tietoverkon toimintaa
Tietoverkon, tiedonsiirron tai sähköpostin toiminnan tarkoituksellinen häirintä tai ylikuormitus on kiellettyä.

Hakkerointi
Vieraaseen tietojärjestelmään tunkeutuminen tai järjestelmän luvaton käyttö - jopa pelkkä sen yrityskin - on rikos, josta voi seurata vankeutta. Myös toisen käyttäjän tunnusten ja salasanojen arvailu ja kokeileminen on kiellettyä.

Virusten kirjoittaminen ja levitys
Haitallisten virusten kirjoittaminen ja niiden tarkoituksellinen levittäminen on kiellettyä.

Älä lähetä sähköpostimainontaa
Älä käytä sähköpostia markkinointiin, ellei sinulla ole lupaa vastaanottajilta, sillä laki kieltää koneellisen massalähetyksen yksityishenkilöille yhtä lailla faksilla, kännykkään tekstiviesteinä kuin sähköpostillakin. Tiedottaminen yrityksille, omille asiakkaille tai ystäville on kuitenkin sallittua. Poista näissäkin tapauksissa vastaanottajan nimi jakelulistalta, jos hän sitä pyytää.

Henkilörekisterin pito
Jos keräät henkilötietoja verkossa tai sivullasi vierailevilta kävijöiltä (esimerkiksi edellyttämällä heiltä rekisteröitymistä), noudata henkilötietolain määräyksiä.

Lapsiporno
Lapsipornon levittäminen ja hallussapito on kielletty riippumatta siitä, missä muodossa aineisto on.

Rasismi
Rasismi ja siihen yllyttäminen on kiellettyä.
Avatar
juza
Site Admin
 
Viestit: 2286
Liittynyt: Ke Marras 28, 2007 23:12
Paikkakunta: - Lahti -


Paluu foorumin säännöt, ohjeita

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron