Rapu

Kalaruokiin ja -juomiin liittyviä herkullisia ohjeita.

Rapu

ViestiKirjoittaja Lahden Kalaveikot » La Heinä 18, 2009 15:44

Rapujen keittäminen

Kuva

Makueroa täpläravulla ja kotimaisella ravulla ei juuri ole. Kotimaista rapua suositaan kuitenkin usein siksi, että sillä on pehmeämpi panssari ja se on helpompi kuoria.

Ravut keitetään aina elävänä! Huuhtele ravut ennen keittämistä huolellisesti. Ota tarpeeksi iso kattila ja laita siihen vettä niin paljon, että ravut peittyvät hyvin.

Lisää suola ja 2-3 palaa sokeria, kun vesi kiehuu. Merisuolaa laitetaan 35-40 grammaa merisuolaa vesilitraa kohden, suuremmat ravut saavat kiehua hieman suolaisemmassa (40-grammaisessa).

Laita ravut yksitellen vatsa edellä täysin kiehuvaan (kuplivaan) veteen, suurimmat ravut ensin.

Lisää tuoreita kruunutillin kukintoja ja pilkottuja varsia.

Keitä 8-12 minuuttia rapujen koosta riippuen. Valmiin ravun erottaa kuoren ja pyrstön väliin tulevasta raosta.

Parhaat ravut saat, kun jäähdytät kattilan rapuineen mahdollisimman nopeasti vesialtaassa, johon tulee jatkuvasti uutta kylmää vettä. Pilko jäähdytystä varten runsaasti uutta tilliä jäähdytysastiaan, esimerkiksi toiseen kattilaan ja nostele ravut reikäkauhalla siihen. Poista ensimmäisen keitinveden tillit ja kaada keitinliemi rapujen ja uuden tillin päälle. Kun ravut ovat jäähtyneet, poista tilli. Älä kuljeta jäähdyttämättömiä rapuja.

Ravut ovat parhaimmillaan 6-12 tuntia keittämisestä. Oikein jäähdytetyt ravut säilyvät viileässä parikin vuorokautta. Rapuja voi myös pakastaa, mutta ne tulee pakastaa aina keitinvedessään. Ennen pakastamista ravut jäähdytetään samalla tavalla kuin suoraan syötäväksi menevät ravutkin.

Koristele ravut ennen tarjoilua kruututillin kukinnoilla.

Syöntiohje:

Ravut syödään käsin. Syöntityylejä- ja järjestyksiä on erilaisia, mutta tässä yksi ohje:

Irrota ravun sakset ja katkaise kärjet rapuveitsen reiän avulla. Imaise mehut saksen reijästä.

Avaa saksit veitsellä ja kaiva liha esiin.
Irrota muut saksien nivelet, ime tyhjiksi ja kaavi sisus suuhun.

Irrota pää veitsen avulla. Irrota selkäpanssari ja kumoa sen sisällä oleva mehu suuhusi.
Raaputa kuoren alla oleva valkoinen tahna, "rapuvoi" suuhusi.

Imeskele keskiosan lihat, mehu sekä mahdollinen mäti (tyttöravuilla).

Irrota pyrstö leikkaamalla kilpi reunoja pitkin rikki.
Irrota kilpi vetämällä pyrstön päätä kohti. Poista tumma suoli. Herkuttele pyrstöllä.

Nautiskele ravun lihat sellaisenaan tai kerää ne voidellulle paahtoleivälle ja ripottele päälle hienonnettua tilliä.

Lauluja rapujuhliin ym.: www.rapujuhlat.com/?sivu=10


Lähteet: Finfood

Asiasanat: rapu,ravustus,rapujuhlat,keittäminen,täplärapu,jokirapu,tilli,ravustuskausi,2011,2012,2013
Avatar
Lahden Kalaveikot
Site Admin
 
Viestit: 2745
Liittynyt: Ke Marras 28, 2007 22:12
Paikkakunta: - Lahti -

Re: Rapu

ViestiKirjoittaja Lahden Kalaveikot » Ti Syys 08, 2015 05:43

Rapureseptejä ja rapuvideoita Youtubessa

http://www.kuhamaa.fi/rapuruoat/
Avatar
Lahden Kalaveikot
Site Admin
 
Viestit: 2745
Liittynyt: Ke Marras 28, 2007 22:12
Paikkakunta: - Lahti -


Paluu Kyökki

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa

cron