SVK:n tiedotteita

Tänne ylläpito siirtää vanhoja keskusteluja. Kun joku keskustelu sattuu lämpiämään uudestaan, niin palautetaan foorumille sitten. Pysyy selvempänä.

SVK:n tiedotteita

ViestiKirjoittaja juza » Ti Huhti 08, 2008 05:18

Kalasta eväitä ja elämyksiä


Kala-alan järjestöt ja eduskunnan kalakerho järjestävät tiistaina 8.4.2008 eduskunnassa lähetystöjen vastaanottotilassa Eduskunnan kalapäivä –tilaisuuden. Tapahtuman tavoitteena on antaa kansanedustajille ja eduskunnan henkilökunnalle tietoa kala-alasta ja sen eri osa-alueiden merkityksestä niin elinkeinona kuin harrastuksenakin. Eduskuntaryhmien puheenjohtajat kisaavat eduskunnan silakkamestarin tittelistä iltapäivällä klo 13.00.

Kalastus on yli puolentoistamiljoonan suomalaisen vapaa-ajan harrastus. Ammattikalastajien rinnalla kotimaisen kalaraaka-aineen saatavuutta turvaavat suomalaiset kalankasvattajat. Vuonna 2006 merialueella toimi 148 ja sisävesialueella 350 kalanviljelylaitosta. Kala on tutkitusti monia terveyttä edistäviä vaikutuksia sisältävä elintarvike ja kalanjalostajat yhdessä kalatukkujen ja vähittäiskaupan kanssa tuottavat päivittäin tuoreen ja monipuolisen kalatuotevalikoiman kuluttajien saataville. Kaiken kaikkiaan kala-ala työllistää runsaat 3 000 henkilöä.

Ympäristöstä huolehtivaa yritystoimintaa luonnon ehdoilla

Kalan ja kalastuksen ympärille on kehittynyt monenlaista yritystoimintaa. Perinteisen kalaelintarviketuotantoketjun lisäksi kala-ala tarjoaa yritystoiminnan mahdollisuuksia vapaa-ajan kalastuspalveluja tuottaville yrittäjille sekä kalastuksessa ja kalankasvatuksessa tarvittavien pyydysten, laitteiden ja laitosten valmistajille. Koko ala toimii luonnon ehdoilla ja ympäristöstään huolehtien.

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) on julkaissut oman ympäristöohjelmansa, jonka tärkeimpinä tavoitteina ovat rehevöitymisen pysäyttäminen sekä virtavesien kunnostaminen ja niissä olevien vaellusesteiden poistaminen. Järjestö edistää kestävää käyttöä ja ympäristöä säästävää toimintaa sekä kouluttaa ja ohjaa vapaa-ajankalastajia toimimaan oikein kalavesien ja kalakantojen suojelussa.

Kalankasvatus tuottaa ruokakalan ohella kalaston elvyttämiseen tarkoitettuja istukaspoikasia ja virkistyskalastukselle tärkeää onkikokoista kirjolohta. Ravinnekuormituksen osalta kalankasvatus on saavuttanut vesiensuojelun tavoiteohjelmassa sille asetetun 30 prosentin vähennysvaatimuksen. Kalankasvattajaliiton, elinkeinon ja tutkimuslaitosten välisenä yhteistyönä kehitetään edelleen toimintamalleja ravinnekuormituksen vähentämiseksi erityisesti Itämerellä muun muassa nettokuormitusjärjestelmän avulla. Ravinnekuormitusta voidaan vähentää myös rehuja kehittämällä ja tämä onkin yksi rehuteollisuuden tutkimusalueista.

Kalapäivän järjestävät

Eduskunnan Kalakerho

ETL:n Kalateollisuusyhdistys, http://www.etl.fi

Pro Kala, http://www.prokala.fi

Suomen Ammattikalastajaliitto, http://www.sakl.fi

Suomen Kalakauppiasliitto, http://www.kalakauppiasliitto.fi

Suomen Kalankasvattajaliitto, http://www.kalankasvatus.fi

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö, http://www.vapaa-ajankalastaja.fi

Uudenmaan TE-keskuksen kalatalousyksikkö, http://www.te-keskus.fi

Lisätietoja:

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö, tiedottaja Jaana Vetikko p. 050 525 7806

Pro Kala, toiminnanjohtaja Katriina Partanen p. 0400 827 277
Avatar
juza
Site Admin
 
Viestit: 2222
Liittynyt: Ke Marras 28, 2007 23:12
Paikkakunta: - Lahti -

Paluu Arkisto

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa