SVK:n tiedotteita

Tänne ylläpito siirtää vanhoja keskusteluja. Kun joku keskustelu sattuu lämpiämään uudestaan, niin palautetaan foorumille sitten. Pysyy selvempänä.

SVK:n tiedotteita

ViestiKirjoittaja juza » Ke Huhti 21, 2010 20:02

Kuva

SVK tiedote 21.4.2010
Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö on yli kymmenen vuotta kampanjoinut nuorten kalastusharrastuksen ylläpitämiseksi ja lisäämiseksi. Kampanjaa on toteutettu eri nimillä: Kaverin kanssa kalaan - ja Koukusta keittiöön – hankkeet on suunnattu kymmenvuotiaille ja tätä vanhemmille koululaisille. Myös koululaisille suunnatulla Kalakaveri-hankkeella on pyritty lisäämään kalastusseurojen kerhotoimintaa yhdessä muiden lapsi- ja nuorisojärjestöjen kanssa. Kolmen viimeisimmän vuoden ajan on toteutettu Lapsesta kalaan -hanketta, joka kohdistuu pieniin 2-vuotiaita vanhempiin lapsiin. Kaikkiin hankkeisiin on saatu maa- ja metsätalousministeriöltä kalastuksenhoitomaksuvaroja.

Pienikin lapsi tarvitsee kunnon kalastusvälineet, jottei kipinä sammu kalastusvälineen rikkoutuessa tai jos väline ei kestä kalan ylösottoa. Lapsi tarvitsee mukaansa aina aikuisen, jolla on kärsivällisyyttä opastaa lasta ja auttaa esimerkiksi madon koukkuun pujotuksessa ja kalan irrotuksessa. Oltaessa lapsen kanssa kalassa kalastetaan lapsen ehdoilla eli vain sen verran aikaa kuin lapsi haluaa ja jaksaa. Kalareissuille on syytä ottaa hyvät maukkaat eväät ja leikkivälineitäkin mukaan. Vuodenaikaan sopiva oikea vaatetus ja kesällä pelastusliivit ovat ehdoton välttämättömyys. – Lasten ja vanhempien tai isovanhempien kanssa tehdyillä kalareissuilla tulee seurattua eri luonnonilmiöitä ja niiden vaihtelua vuodenajoittain. Kalastus perheen yhteisenä harrastuksena lisää yhdessäoloa ja sosiaalista hyvinvointia perheessä.
Lapsen kanssa saadut kalat tulee perata. Kuitenkin ennen perkaamista kannattaa perehtyä kalan hienoon ruumiinrakenteeseen ja evien merkitykseen. Peratessa lapsi oppii myös kalan sisäelimiä. Näin lapsi oppii arvostamaan kotimaista ja erityisesti itse pyydettyä kalaa ja nauttii myös sen syömisestä.

Lapsesta kalaan -hankkeessa on Vapaa-ajan Kalastaja -lehdessä samoin kuin internetissä (http://www.vapaa-ajankalastaja.fi) esitelty eri kalastusmuotoja. Hankkeessa on myös valmistunut opaslehtiset, jotka kertovat lapsen turvallisuudesta kalassa ollessa samoin kuin lasten ympäristöopas. Vanhempien ja lasten yhteisiä kalareissuja helpottamaan on lisäksi valmistunut opas siimoista, solmuista, kilpailuista ja lähikalastuspaikoista. Mainitut esitteet ja paljon muuta tietoa kalastusharrastuksesta on saatavilla Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön osastolla (6d49) Lapsi-messuilla Pasilassa Helsingin Messukeskuksessa perjantaista sunnuntaihin 23. – 25.4. klo 9-18. Tervetuloa!

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen mukaan maassamme on lähes 200 000 alle 10-vuotiasta kalastavaa lasta, joista kolmeneljäsosaa kalastaa onkien. Eri ikäryhmien saamista saalismääristä ei ole tilastollista tietoa.

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö ry (SVK) on kaikkien järjestäytyneiden vapaa-ajankalastajien yhteinen järjestö, joka edistää kestävän käytön mukaista, terveellistä ja turvallista vapaa-ajankalastusta. Järjestön 13 vapaa-ajankalastajapiirin 630 seurassa toimii yhteensä 50 000 kalastuksen harrastajaa.

Lisätietoja:
kalatalouskonsulentti Janne Rautanen: 0400 946 968; janne.rautanen(at)vapaa-ajankalastaja.fi
tiedottaja Jaana Vetikko: 050 525 7806, jaana.vetikko(at)vapaa-ajankalastaja.fi
Avatar
juza
Site Admin
 
Viestit: 2220
Liittynyt: Ke Marras 28, 2007 23:12
Paikkakunta: - Lahti -

KALASTUKSEEN YKSI MAKSU JA JOUSTAVA LUPAJÄRJESTELMÄ

ViestiKirjoittaja juza » Su Huhti 25, 2010 09:41

Kuva

24.4.2010

KALASTUKSEEN YKSI MAKSU JA JOUSTAVA LUPAJÄRJESTELMÄ

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön (SVK) kevätkokous vaatii siirtymistä joustavampaan kalastuslupajärjestelmään kalastuslain kokonaisuudistuksessa. Nykyisen läänikohtaisen viehekortin vuosi- ja viikkomaksujen lisäksi tarvitaan lyhytaikaisempaa ja satunnaista kalastusta varten myös päivämaksuja. Maksamisessa on otettava käyttöön nykyaikaiset maksutavat, kuten maksaminen matkapuhelimella. Maksujärjestelmää tulee kehittää niin, että samalla maksutapahtumalla voi maksaa kaikki viehekalastuksessa tarvittavat maksut.

Helposti maksettavat ja lyhytkestoiset kalastusluvat ja kalastuksenhoitomaksut lisäävät maksujärjestelmän joustavuutta, mikä tukee myös kansalaisten pyrkimystä toimia lainkuuliaisesti kalavesillä. Seurauksena on todennäköisesti myös maksukertymän kasvu.

KATISKAKALASTUKSESTA JOKAMIESOIKEUS JA VETOUISTELIJOILLE LÄÄNINLUPA

Vapaa-ajankalastuksen suuri suosio - 1,8 miljoonaa kalastuksen harrastajaa - perustuu yleiskalastusoikeuksiin, onginnan ja pilkinnän jokamiesoikeuksiin ja läänikohtaiseen viehekalastuslupaan. Yleiskalastusoikeudet tulee säilyttää kalastuslain kokonaisuudistuksessa lupajärjestelmän perustana.
Yhdellä katiskalla kalastamisesta tulee tehdä jokamiesoikeus, joka antaa kaikille kansalaisille mahdollisuuden osallistua hyödylliseen hoitokalastukseen ja lisätä alikalastettujen luontaisten kalakantojen käyttöä.

Viehekalastuksen lääninlupaan on voitava eri maksusta sisällyttää useamman vavan ja vieheen käyttöoikeus. Toimivaa lupajärjestelmää voidaan kevätkokouksen mielestä laajentaa myös muihin viehekalastusta vastaaviin kalastusmuotoihin, kuten sukelluskalastukseen.
Läänien poistumisen jälkeen tarvitaan nykyistä läänikohtaista viehekalastuslupaa vastaavat lupa-alueet ja niitä täydentämään koko maata koskeva viehekortti.

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön kevätkokous
Vantaa 24.4.2010


Lisätietoja: toiminnanjohtaja Ilkka Mäkelä, puh 050 309 7204
puheenjohtaja Jouko Ojanperä, puh. 0400 621 887


Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) on kaikkien järjestäytyneiden vapaa-ajankalastajien yhteinen järjestö, joka edistää vapaa-ajankalastajien kalastusmahdollisuuksia sekä neuvoo järjestäytyneitä ja järjestäytymättömiä vapaa-ajankalastajia kestävän käytön mukaisessa kalastuksessa. Järjestön 13 vapaa-ajankalastajapiirin 602 seurassa toimii yhteensä noin 50 000 kalastuksen harrastajaa.
Avatar
juza
Site Admin
 
Viestit: 2220
Liittynyt: Ke Marras 28, 2007 23:12
Paikkakunta: - Lahti -

Silakkaa litkaamaan

ViestiKirjoittaja juza » Ma Touko 17, 2010 16:08

SVK tiedote 17.5.2010

Kuva

Tuoretta kalaa vähällä vaivalla

Silakan litkaaminen on helppo tapa saada terveellistä ja maistuvaa kalaa ruokapöytään. Juuri nyt on menossa vuoden paras litkaussesonki, joten kalaan kannattaa lähteä vaikka heti. Silakanlitkaukseen tarvitaan vain virveli tai pilkkivapa sekä koukkuja ja painoa. Hyviä kalapaikkoja löytyy pitkin rannikkoa, tunnetuimpia litkauspaikkoja ovat Lauttasaaren silta ja Kaapelitehtaan ranta Helsingissä.

Paras silakanlitkausaika ajoittuu toukokuulle. Tällöin silakat vaeltavat valtavina parvina rannikkovesiin kutemaan. Kalat tulevat monin paikoin hyvin lähelle rannikkoa. Sen ansiosta niitä voi kalastaa jopa silloilta ja laitureilta. Parhaimmilla apajilla on ajoittain melkoista kansanjuhlan tuntua, kun kaikki pyrkivät saamaan osansa silakkaparvista. Omaa rauhaa hakeva kalamies voi lähteä silakan litkaukseen myös veneellä.

Silakanlitkauksessa ei tarvita kallista välinearsenaalia. Litkaajan perusvälineistöksi riittää virveli ja litka. Veneestä kalastava voi virvelin sijaan käyttää myös pilkkivapaa. Valmiita silakkalitkoja voi ostaa kaupasta, mutta sellainen on hyvin helppo rakentaa myös itse. Silakkalitka syntyy kiinnittämällä siiman päähän paino ja sen yläpuolelle sidotaan siimaan n. 5- 10 kiiltävää yksihaarakoukkua. Litkalla kalastetaan liikuttelemalla sitä pystysuorassa suunnassa ylös-alas nykien. Silakoita voi tulla parhaimmillaan useita kappaleita kerralla.

Saaliiksi saadut silakat säilyvät parhaiten viileässä ja valolta suojattuna. Moni ottaakin litkausreissulle mukaan kylmälaukun ja jäitä. Kotona silakat kannattaa valmistaa mahdollisimman pian, sillä kala maistuu tuoreena parhaimmalta. Silakka on terveellistä ravintoa ja siitä saa runsaasti omega-3 rasvahappoja. Itse pyydetty silakka on myös mitä mainiointa lähiruokaa ja lisäksi se on täysin luomua.

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) on maamme suurin vapaa-ajankalastajien järjestö, joka edistää vapaa-ajankalastajien kalastusmahdollisuuksia sekä neuvoo järjestäytyneitä ja järjestäytymättömiä vapaa-ajankalastajia kestävän käytön mukaisessa kalastuksessa. Järjestön 13 vapaa-ajankalastajapiirin 600 seurassa toimii yhteensä noin 50 000 kalastuksen harrastajaa.

Lisätietoja: Kalatalouskonsulentti, Juha Ojaharju, puh. 045 113 3050
Avatar
juza
Site Admin
 
Viestit: 2220
Liittynyt: Ke Marras 28, 2007 23:12
Paikkakunta: - Lahti -


Paluu Arkisto

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa