Vuosi 1949

Yleistä keskustelua kalastuksesta.

Vuosi 1949

ViestiKirjoittaja motteripeilanen » To Marras 20, 2008 22:39

Ensi vuosihan on sitten seuran juhlavuosi, joten kurkataanpa tarinoita juhla vuodestamme...

1949 syntyi seuraamme kultainen sukupolvi. Ainakin Korhosen Pertsa, Tanskasen Paavo, Huomon Matti ja Nisukankaan Kari syntyivät maailmaan ilmeisesti kalavehkeet kehdossaan.

Urheilumaailman legendoista Niki Lauda, Lasse Viren ja Juha Mieto näkivät päivänvalon.

NATO perustettiin ja samaisena vuotena Neuvostoliitto teki ensimmäisen ydinkokeensa.


Kun suuremmat sodat olivat ohi, oli ilmavoimilla jälleen aikaa suunnata katseensa kohti Lapin susimaisemia - kuitenkin poromiesten pyynnöstä, ei vapaaehtoisena. Niinpä kymmenen vuotta ensimmäisen ilmasodan jälkeen oltiin taas siinä tilanteessa, että vuoden 1939 kuviot toistuivat. Perusteet olivat samat, kuin edelliselläkin kerralla. Poromiesten mukaan pelkästään Inarin alueella oli nyt susia yhteensä noin 60 - ja ne saattoivat muodostaa laumoja, joissa oli peräti 30 yksilöä. Nämä arviot ovat poromiesten omia arvioita ja siten niihin on suhtauduttavakin. Susien määriä liioiteltiin surutta, jotta niiden hävittämiseen olisi saatu valtiovallankin apua. Poroisäntä Antti Näkkäläjärvi toi julkisuuteen poromiesten terveiset: "Miksei nyt kokeiltaisi lentokonepyyntiä, kun on hankiainen ja susi näkyy hyvin tunturissa?", hän kyseli.

Näihin aikoihin suunniteltiin Lapin susien surmaksi myös varsinaista suurjahtia. Siihen olisivat ottaneet osaa niin puolustusvoimat, rajavartiosto kuin metsästäjäkuntakin. Noin 400 vapaaehtoisen kerrottiin ilmoittautuneen jo tähän suurjahtiin, jonka myötä mm. armeijan tiedustelukoneita apuna käyttäen oli tarkoitus puhdistaa Lappi täydellisesti susista. Nämä suunnitelmat pitivät sisällään myös sen, että ulkomaista lehdistöä kutsuttaisiin runsaasti paikalle seuraamaan jahtia. Lapin Kansan mukaan jopa Life Amerikasta lähettäisi toimittajansa paikalle.

Suurjahti ei toteutunut, mutta sen sijaan maaliskuun alkupuolella vuonna 1949 olivat ilmavoimien koneet jälleen Lapin taivaalla susien kimpussa. Heti alkajaisiksi ammuttiin konepistoolilla hengiltä kaksi sutta ja haavoitettiin kolmatta. Tämän toteutti Storch-koneella lentänyt partio, ohjaajana kapteeni Anttonen ja ampujana toisena koneessa ollut kapteeni Tapio. Jo 22.3.1949 tiesi Lapin Kansa kertoa, että tämäkin lentokonejahti oli päättynyt ja sen saldo oli kolme kuollutta sutta.

Myös Norjan pohjoisosissa oli noihin aikoihin susia ja juuri keväälllä 1949 niitä sielläkin ammuttiin ilmasta käsin. Jopa 12-päisiä susilaumoja "tiedettiin" liikkuvan Norjankin puolella.

Kiinalainen kalenterivuosi on alkuaineen ja eläinmerkin yhdistelmä, joten identtisesti samankaltainen vuosi on saman eläinmerkin vuotta 60 vuotta ennen tai 60 vuotta sen jälkeen ollut vuosi, esimerkiksi vuodet 1949 ja 2009.
Puhveli on yksi kiinalaisista kiinalaisista horoskooppimerkeistä. Puhvelin vuonna(1949) syntyneitä pidetään kärsivällisinä, ahkerina sekä velvollisuuden tuntoisina. Heitä pidetään myös melko konservatiivisina.

Suomen suurin toutain on 8,3 kilonen turbosärki kulovedeltä 1949.

Ensimmäinen Jukolan viesti.

Vuoden keskilämpötila oli 5,7 astetta.

Tampereen Näsijärvi vapautui jäistä 29.4 ja jäätyi 30.12

Suomen eniten karhuja kaatanut mies/Karhu pienoiskiväärillä:
Väinö on ampunut karhuja monilla aseilla, drillingistä Tokareviin ja haulikon täyteisestä pienoiskivääriin. Sattuipa vuonna 1949, että kun Väinö oli hakemassa karjaa metsälaitumelta kotiin, niin mukana ollut koira yhytti karhun. Väinöllä ei ollut mukana kuin pienoiskivääri, mutta kun vaiherikkaan ajon päätteeksi sai karhun viimein hollille, ei epäröinyt napsauttaa sitä kakskakkosella korvalliselle.
- Ja siihen nyksähti.
Pitkä päätyyn
motteripeilanen
Konkarimode
 
Viestit: 385
Liittynyt: Ma Joulu 03, 2007 17:53
Paikkakunta: Viiala

Paluu Yleistä kalastuksesta

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron