SVK:n tiedotteita

Tänne ilmoituksia uistelukisoista sekä samaan ketjuun tulokset. Vieraat seurat/ym. kisailmot: Kun laitat kisailmoituksia, niin olisi suotavaa toimittaa samaan ketjuun myös kisan tulokset tai linkki tuloksiin. Kiitos! Otsikoksi: Mikä, missä ja milloin.

SVK:n tiedotteita

ViestiKirjoittaja jusa » La Touko 19, 2018 01:44

ONGINTA ON KALASTUSMUODOISTA MONIPUOLISIN


Kuva

SVK 18.5.2018
Ongintaa voi harrastaa lukemattomin eri tavoin ja onkimalla on mahdollista kalastaa kaikkia kalalajeja.
Kelaonginta monipuolistaa harrastusta ja mahdollistaa suurten onkikalojen saamisen.


Neljän metrin onkivapa, vavan kärkeen sidottu siima, siimassa punavalkoinen koho ja kiemurteleva mato
siiman päähän sidotussa koukussa. Tämä lienee meistä useimpien mielikuva onginnasta.
Onginta on kuitenkin paljon enemmän kuin edellä kuvattu. Lajiin tarkemmin tutustuessa huomaa, että se on
hyvin monimuotoinen kalastusmuoto. Erilaisiin ongintamuotoihin on olemassa lukemaon määrä erilaisia
tekniikoita ja niitä varten kehitettyjä välineitä. Ongintaan syvälle sukeltanut harrastaja huomaa pian,
että varastoon on lähes huomaamatta kertynyt laaja valikoima erilaisia vapoja, keloja ja muuta ongintavälineistöä.

Yhteistä kaikille ongintamuodoille on syötti. Se voi olla lähes mitä vaan, mikä kelpaa kalalle ravinnoksi. Erilaisten
matojen lisäksi syöttinä voi käyttää vaikkapa maissinjyviä, katkarapuja, kärpäsen toukkia, leivänpaloja tai taikinaa.
Edellämainitut syötit kelpaavat erinomaisesti useimmille särkikaloille ja osa niistä myös ahvenille. Haukia, isoja
ahvenia, kuhia tai mateita onkiessa lajiin vihkiytynyt onkija kiinnittää koukkuun kokonaisen kalan tai kalan palan.

Kun verrataan tyypillisiä suomalaisten käyttämiä onkia keski-eurooppalaisten ja varsinkin brittiläisten onkiin, löytyy
suurin ero kelasta, tarkemmin sanottuna sen puuttumisesta useimpien suomalaisten onkivavoista. Kelaonginta on
kuitenkin yleistymässä myös meidän kalavesillämme. Kelan ansiosta onkija pystyy halutessaan tavoittelemaan hyvin
kaukana rannasta uivia kaloja. Kelan suuri siimamäärä ja hyvin toimiva kalastusjarru puolestaan mahdollistavat
myös todella suurten kalojen saamisen haaviin asti.

Uuden kalastuslain myötä kelaonginnan lainsäädännöllinen asema selkiytyi. Kalastuslain 4 § nimittäin määrittelee
kelaonginnan viehekalastukseksi. Kelaongintaa saa siis kalastuslain mukaan harrastaa siellä, missä viehekalastus on
sallittua, kunhan kalastaja vain on ensin maksanut kalastonhoitomaksun. Alle 18- ja yli 65-vuotiaiden ei tarvitse
maksaa kalastonhoitomaksua viehekalastusta varten.

Lisätietoja:
Kalatalousasiantuntija Juha Ojaharju, puh. 045 1133050, juha.ojaharju@vapaa-ajankalastaja.fi

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) on maamme suurin vapaa-ajankalastajien järjestö, joka edistää
vapaa-ajankalastajien kalastusmahdollisuuksia sekä neuvoo järjestäytyneitä ja järjestäytymättömiä vapaa-ajankalastajia
kestävän käytön mukaisessa kalastuksessa. Järjestön 13 vapaa-ajankalastajapiirin 513 seurassa toimii yhteensä noin 40 000
kalastuksen harrastajaa
Avatar
jusa
Site Admin
 
Viestit: 2421
Liittynyt: Ke Marras 28, 2007 23:12
Paikkakunta: - Lahti -

Re: SVK:n tiedotteita

ViestiKirjoittaja jusa » Ti Heinä 02, 2019 17:20

Tiedote piireille ja seuroille eläinsuojelulain mukaisesta kalastuksesta

Kuva

Kuluvana vuotena on tehty useita tutkintapyyntöjä mahdollisista eläinsuojelulain rikkomuksista kalastuskilpailuissa. Samaan aikaan on mediassa esiintynyt ristiriitaista tietoa viranomaisten eläinsuojelulain tulkinnasta.


Keskusjärjestö haluaa tästä syystä tuoda piireille ja seuroille tiedoksi seuraavaa:


Lapin poliisi antoi 11.6.2019 päätöksen asiassa, jossa yksityishenkilö pyysi poliisia tutkimaan onko Kemissä 6.4. järjestetyssä SM-pilkissä syyllistytty eläinsuojelulain rikkomukseen. Tutkintapyyntö kohdistui sekä Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestöön (SVK) että kolmeen ko. kilpailuun osallistuneeseen henkilöön. Lapin poliisi ei aloittanut asiassa esitutkintaa, koska poliisilla ei ole syytä epäillä asiassa eläinsuojelulain vastaista rikosta. Rikokseen ei ollut syyllistynyt SVK, eikä liioin rikoksesta epäillyt kolme SM-pilkkijää. SVK:n laatimissa SM-pilkkisäännöissä ei tule esiin poliisin mukaan mitään, minkä voisi tulkita yllytykseksi tai avunannoksi rikkomaan eläinsuojelulain tai -asetuksen säännöksiä.


Lapin poliisin mukaan Eläinsuojelulain (247/96) 3 §:n 1 momentissa tarkoitettua tarpeettoman kärsimyksen, kivun ja tuskan tuottamista eläimelle on: 3) elävän kalan suomustaminen tai suolistaminen taikka eläimen elävänä kyniminen tai nylkeminen. Kemin SM-pilkin tutkintapyynnön pilkintävideoissa ei näy elävän kalan suomustamista tai suolistamista tai eläimen elävänä kynimistä tai nylkemistä. Lapin poliisilla ei ollut syytä epäillä asiassa sellaista seikkaa tai tapahtumaa, jota olisi syytä arvioida rikosoikeudellisesti moitittavana tekona ja siten aloittaa asiassa esitutkinta.


Järjestömme julkaisi 19.6. mediatiedotteen, jossa toimme esille kalastusharrastuksen yhteiskunnallista merkitystä. Tiedotteessa myös totesimme jatkuvasti kasvaneen ilmiön, jossa koko kalastusharrastus on asetettu kyseenalaiseksi erityisesti eläinsuojeluaktivistien ja heidän järjestöjensä toimesta.


Helsingin Sanomat julkaisi hs.fi -sivullaan seuraavana päivänä (20.6.) artikkelin ”Poliisi tiedottaa: Näin tapat kalan oikein”. Artikkeli pohjautui Itä-Suomen poliisin, Itä-Suomen aluehallintoviraston ja Itä-Suomen valvontaeläinlääkärien samana päivänä julkaistuun tiedotteeseen (https://www.poliisi.fi/tietoa_poliisista/tiedotteet/1/1/kaloille_ei_saa_aiheuttaa_aiheetonta_kipua_tai_karsimysta_81596). Helsingin sanomien em. artikkelissa nostettiin erityisesti esille kalastuskilpailut ja kalojen lopettaminen niissä mainiten erikseen Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön järjestämä SM-pilkki 6.4. Artikkelin mukaan ”Kilpailukäytännöt nousivat keväällä esille, kun Oikeutta eläimille -yhdistys teki rikosilmoituksen huhtikuisten pilkin SM-kisojen järjestäjätahosta sekä kolmesta kilpailijasta. Lisäksi maaliskuussa SM-esikisassa suoritetussa Lapin aluehallintoviraston tarkastuksessa ilmeni, että korkeintaan joka kymmenes pilkkikilpailuun osallistuja oli toiminut eläinsuojelulain mukaisesti.” Artikkeli syyllistää järjestöämme ja kilpapilkkijöitä ja antaa ristiriitaista tietoa eläinsuojelulain noudattamisesta vapaa-ajankalastuksen yhteydessä. Viitaten Lapin poliisin päätökseen järjestömme teki lehteen 21.6. oikaisupyynnön ja Helsingin Sanomat korjasi artikkeliaan 24.6.

Toiminnanjohtaja soitti 28.6. Itä-Suomen poliisiin tiedottajalle ja lähetti poliisille 1.7. paheksuvan sähköpostin. Poliisille tehtiin tiettäväksi, että suomalaiseen vapaa-ajankalastukseen on aina kuulunut oleellisena osana saaliin kunnioittaminen. Lisäksi painotettiin, että järjestömme on aina ohjannut monipuolisesti kalastamaan vastuullisesti ja eettisesti sekä suositellut kalojen välitöntä tappamista kalastustilanteesta riippumatta, ellei saalista ole tarkoitus vapauttaa. Suomalaiset vastuulliset vapaa-ajankalastajat haluavat noudattaa kalastuksessaan voimassa olevia lakeja, mutta viranomaisten tulkinta eläinsuojelulain noudattamisessa vapaa-ajankalastuksen yhteydessä näyttää poliisin osalta kovin ristiriitaiselta maamme eri osissa. Itä-Suomen poliisi tulee palaamaan asiaan kesälomien jälkeen.
Elävän kalan suomustaminen, suolistaminen, kyniminen tai nylkeminen ei kuulu mihinkään järjestömme toimintoihin. Viitaten Lapin poliisin päätökseen keskusjärjestö tähdentää, että kilpailijoiden ei tule pelätä rikkovansa eläinsuojelulakia, jos noudattavat sääntöjämme ja niiden suosituksia. Samalla muistutamme, että kalastuslain 50 §:n mukaan luvallista kalastusta ei saa tahallisesti estää tai vaikeuttaa.

Keskusjärjestö tulee käymään poliisin ja aluehallintovirastojen eläinsuojeluvirkamiesten kanssa heidän kesälomiensa jälkeen neuvottelut eläinsuojelulain tulkinnasta ja valvonnasta vapaa-ajankalastuksessa ja kalastuskilpailuissa.

Toivotan lopuksi kaikille leppoisaa kesää!

yst. terv.

Markku Marttinen
Toiminnanjohtaja
Avatar
jusa
Site Admin
 
Viestit: 2421
Liittynyt: Ke Marras 28, 2007 23:12
Paikkakunta: - Lahti -

Suomi nappasi tuplakultaa mormuskoinnin MM-kilpailussa!

ViestiKirjoittaja jusa » Ma Helmi 17, 2020 15:59

Suomi nappasi tuplakultaa mormuskoinnin MM-kilpailussa
Harri Nikula taituroi mestaruuteen


Suomen joukkue nappasi kultaa viikonloppuna 15.-16.2. järjestetyissä mormuskoinnin MM-kilpailuissa Joroisten Valvatus-järvellä.
Upean suorituksen kruunasi Harri Nikulan taituroima henkilökohtainen kultamitali.


Kaksipäiväinen kilpailu oli tiukka, voidaan sanoa grammapeliä. Pienikin kiiski tai ahven saattoi muuttaa ruutusijoitusta useamman sijan.
Lopulta joukkuehopea meni Venäjälle ja pronssi Ukrainalle. bHenkilökohtaisessa kilpailussa hopeaa nappasi Ukrainan Vitalii Stadnichenko
ja pronssia Latvian Kinerts Raimonds. Suomeen saatiin hienosti myös sijat 4. Asa Palhomaa ja 5. Jussi Rossi. Kilpailun ensikertalainen
Raine Kortet oli 15., Samppa Ylönen 62. ja Eija Lokasaari-Leskiranta 64. (kaksi viimeksi mainittua pilkkivät vain toisena päivänä).
Suomen joukkueen kapteenina toimi Olli Saarela.

Mormuska eli morri on eräänlainen pieni painokoukku, jossa on kiinteä yksihaarainen koukku. Kilpailussa vain mormuskan käyttö on sallittu.
Siimana käytetään lähes ohuinta mahdollista ja siinä saa olla vain yksi mormuska. Vavan tulee olla koko ajan kilpailijan kädessä. Kalastaja
yrittää pienin liikkein houkutella kalat syömään.

Mormuskointi-kilpailussa kalastetaan tarkasti rajatuissa suorakaiteen muotoisissa ruuduissa, joissa toimintaa valvovat kilpailutuomarit.
Kunkin maan joukkueessa on viisi kalastajaa kumpanakin päivänä ja heidät arvotaan kukin eri ruutuun. Näin jokaisessa ruudussa kalastaa
yhtä monta kalastajaa kuin kilpailussa on maita mukana. Ruutujen sisällä keskinäinen paremmuus ratkaistaan kalojen painon mukaan,
josta saa sijoituksen mukaan pisteitä. Se maa tai kalastaja, jolla on vähiten pisteitä kilpailun jälkeen, voittaa.

Mormuskoinnin MM-kilpailut järjesti Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) kilpapilkkijöidensä avulla. SVK kiittää
kaikkia järjestelyihin osallistuneita. Tiukkaan MM-mormuskointikilpailuun osallistui kolmetoista maata.


Lisätietoja:

SVK:n kilpailuvastaava Marcus Wikström p. 045 110 2126
Kilpailunjohtaja Tapani Kurki p. 0400 613 510

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) on maamme suurin vapaa-ajankalastajien järjestö, joka edistää vapaa-ajankalastajien
kalastusmahdollisuuksia sekä neuvoo järjestäytyneitä ja järjestäytymättömiä vapaa-ajankalastajia kestävän käytön mukaisessa kalastuksessa.
Järjestön 13 vapaa-ajankalastajapiirin 490 seurassa toimii yhteensä noin 36 000 kalastuksen harrastajaa.
Avatar
jusa
Site Admin
 
Viestit: 2421
Liittynyt: Ke Marras 28, 2007 23:12
Paikkakunta: - Lahti -

Re: SVK:n tiedotteita

ViestiKirjoittaja jusa » La Maalis 14, 2020 18:44

TIEDOTE SVK 13.3.2020

Kuva

Vapaa-ajankalastajat peruvat kaikki SM-kilpailunsa


Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) on päättänyt peruuttaa kokonaan SM-tason kilpailutoimintansa huhtikuun loppuun saakka.

Suomen hallituksen suosittamaan huolellisuusvelvoitteeseen sekä kilpailuihin osallistuvien järjestäjien ja kilpailijoiden ikärakenteeseen vedoten
SVK:n hallitus on tänä iltana kokouksessaan päättänyt peruuttaa kaiken SM-tason kilpailutoimintansa huhtikuun loppuun saakka.

Lisäksi SVK:n hallitus suosittelee vapaa-ajankalastajapiireille ja seuroille pilkkikilpailuiden peruuttamista tältä keväältä.

SVK:n hallitus toteaa, että kaikkien toimintaan osallistuvien terveyden ja turvallisuuden on oltava etusijalla. SVK seuraa edelleen tiivisti hallituksen ja
THL:n koronaan liittyvää viestintää ja tekee tarvittaessa lisää rajoituksia harrastajiensa terveyden turvaamiseksi ja koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

SVK haluaa kannustaa kaikkia omatoimisesti perheen ja ystävien kanssa hienon ja monipuolisen kalastusharrastuksen pariin.


Lisätietoja:
toiminnanjohtaja Olli Saari, p. 050 339 4660, olli.saari@vapaa-ajankalastaja.fi......
tiedottaja Jaana Vetikko, p. 050 525 7806, jaana.vetikko@vapaa-ajankalastaja.fi......
kalatalousasiantuntija, Marcus Wikström, p. 045 110 2126 (SM-kilpailut), marcus.wikstrom@vapaa-ajankalastaja.fi......


Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) on maamme suurin vapaa-ajankalastajien järjestö, joka edistää vapaa-ajankalastajien kalastusmahdollisuuksia
sekä neuvoo järjestäytyneitä ja järjestäytymättömiä vapaa-ajankalastajia kestävän käytön mukaisessa kalastuksessa. Järjestön 13 vapaa-ajankalastajapiirin 490 seurassa
toimii yhteensä noin 36 000 kalastuksen harrastajaa.
Avatar
jusa
Site Admin
 
Viestit: 2421
Liittynyt: Ke Marras 28, 2007 23:12
Paikkakunta: - Lahti -

Re: SVK:n tiedotteita

ViestiKirjoittaja jusa » La Maalis 14, 2020 19:22

Koronavirustiedote

Tiedoksi jäsenseuroille!

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) on päättänyt peruuttaa kokonaan
SM-tason kilpailutoimintansa huhtikuun loppuun saakka.


Suomen hallituksen suosittamaan huolellisuusvelvoitteeseen sekä kilpailuihin osallistuvien
järjestäjien ja kilpailijoiden ikärakenteeseen vedoten SVK:n hallitus on tänä iltana kokouksessaan
päättänyt peruuttaa kaiken SM-tason kilpailutoimintansa huhtikuun loppuun saakka.

Lisäksi SVK:n hallitus suosittelee vapaa-ajankalastajapiireille ja seuroille pilkkikilpailuiden
peruuttamista tältä keväältä.

Piiri ei toistaiseksi lähde rajoittamaan seurojensa pitämiä pilkkitapahtumia (jäljellä on lähinnä
seurojen omia ja seuraotteluita) piirin alueella.


Huom!
Kilpailijoiden tulee kantaa vastuunsa, niin etteivät he tule kisapaikoille
flunssaisena, saatika koronavirusoireiden aikana.


Seuraamme tilanteen kehittymistä alueellamme.

Piiri 14.3.2020
Avatar
jusa
Site Admin
 
Viestit: 2421
Liittynyt: Ke Marras 28, 2007 23:12
Paikkakunta: - Lahti -

Re: SVK:n tiedotteita

ViestiKirjoittaja jusa » Ti Huhti 28, 2020 13:01

Pidetään yllä kalastussanomaa poikkeustilassakin

SVK 30.3.2020
Ani harva meistä olisi vielä vuoden vaihtuessa uskonut, että kevätauringon paistaessa olemme tässä nykyisessä tilanteessa. Hankala etelän jäätalvikin on nyt haikea muisto vain, ja tilalle ovat tulleet kaikkien meidän elämään vaikuttavat rajoitukset ja kehotukset. Kuitenkin läsnä on myös yhteinen toivo siitä, että selviämme tästäkin kyllä yhdessä, katsomalla kaikki samaan suuntaan.

Harrastamisen mahdollisuudet ovat monella vähentyneet nyt minimiin ja keskittyminen on oikeutetusti muissa asioissa. Kuitenkin kaiken tämän keskellä on tärkeää pitää huolta paitsi fyysisestä niin erityisesti henkisestä jaksamisesta. Perheille on vapautunut paljon aikaa tehdä asioita yhdessä ja monessa taloudessa kuumeisesti mietitään ajanviettotapoja, jotta elämä pysyy mielekkäänä, eivätkä seinät kotona ”kaadu päälle”.
Omatoiminen kalastusharrastus omilla lähivesillä ulkoilun ja muun luonnossa liikkumisen ohella voivat tuoda nyt entistäkin enemmän iloa ja antaa monelle sysäyksen uuteen harrastukseen. Kalastuksesta haetaan paitsi elämyksiä ja saalista, nyt enenevässä määrin myös mielenrauhaa ja yhdessä oloa oman perheen kesken.Kalalajiteemaiset haasteviikot, myös ruokaohjeet jakoon

Kalastuskerhot ja muu järjestetty lasten ja nuorten toiminta ovat nyt tauolla. Nyt on aika keksiä muita tapoja pitää yllä kalastuksen kipinää siten, että toiminta on turvallista, mutta mielekästä. Lanseerasimme viime viikolla
sosiaalisessa mediassa Kalalajiteemaiset haasteviikot, jotka kannustavat meitä kaikkia kalastamaan omatoimisesti erityisesti lähivesistöissä nyt kevään aikana.
Haastoimme ihmiset myös jakamaan omia lajikohtaisia suosikkireseptejään ja kalaruokakuviaan muille. Luodaan kalastusyhteisöä nyt entistä voimakkaammin tekemällä yhteisiä asioita, vaikka olemme toisistamme fyysisesti etäällä. Jaetaan kokemuksia ja ilon hetkiä sosiaalisessa mediassa, joka ei tunne maakuntien rajoja. Jaetaan siellä myös paljon hyviä muistoja, jotka auttavat meitä pääsemään ikävien aikojen yli.
Toivomme kalastusseurojen jakavan tietoa haasteista ja kannustavan jäseniään osallistumaan näihin. Otathan sinäkin haasteet vastaan?

Viikkojen 13 ja 14 (24.3.-5.4.) haastelaji on SIIKA. Kuvan mukaan liitettävät some- ja lajitunnisteet #siikahaaste #vapaa_ajankalastajat ja ruokakuviin myös #siikaresepti #kalaruoka.

Viikkojen 14 ja 15 (30.3.-13.4) haastelaji on AHVEN. Kuvan mukaan liitettävät some- ja lajitunnisteet #ahvenhaaste #vapaa_ajankalastajat ja ruokakuviin myös #ahvenresepti #kalaruoka.

Viikkojen 16 ja 17 (14.4.-26.4) haastelaji on SÄYNE. Kuvan mukaan liitettävät some- ja lajitunnisteet #säynehaaste #vapaa_ajankalastajat ja ruokakuviin myös #säyneresepti #kalaruoka.

Viikkojen 18 ja 19 (27.4.-10.5.) haastelaji on HAUKI. Kuvan mukaan liitettävät some- ja lajitunnisteet #haukihaaste #vapaa_ajankalastajat ja ruokakuviin myös #haukiresepti #kalaruoka.

Seuraava haastelaji julkaistaan maanantaina 11.5.2020.

LUE LISÄÄ


Kalastetaan vastuullisesti yksin tai perheen kanssa

SVK haluaa myös muistuttaa tässä ajassa vastuullisen kalastajan askelmerkeistä:
*Muista alamitat ja ota vain sen verran kaloja kuin tarvitset.
*Lähde kalaan vain terveenä. Jos tunnet itsesi yhtään kipeäksi, tai perheessäsi sairastetaan, jää kotiin.
*Kalasta nyt lähivesillä. Matkustamisen aika on myöhemmin.
*Kalasta yksin tai perheen kera ja muista pitää turvaväli muihin ulkoilijoihin ja kalastajiin, vähintään kaksi metriä.

Yhdessä. Turvallisesti. Kalastuksesta voimaa saaden.
LUE LISÄÄ
Avatar
jusa
Site Admin
 
Viestit: 2421
Liittynyt: Ke Marras 28, 2007 23:12
Paikkakunta: - Lahti -

Ohjeistusta koskien kalastusharrastustoimintaa

ViestiKirjoittaja jusa » To Touko 07, 2020 20:38

SVK:n piireille ja seuroille: Ohjeistusta koskien kalastusharrastustoimintaa.

Kuva

SVK 6.5.2020
Johtuen pandemiaksi levinneestä koronaviruksesta Suomen hallitus on jo aiemmin linjannut, että kaikki yli 500 hengen
yleisötilaisuudet perutaan heinäkuun loppuun saakka. Lisäksi hallitus on aiemmin linjannut yli kymmenen hengen
tilaisuudet ja kokoontumiset kielletyiksi 31.5. saakka.
Kesäkuun alusta alkaen hallitus nostaa toistaiseksi kokoontumisrajoituksen 50 henkilöön. Lue lisää (pdf)
Aiheita: Kesän kalastuskilpailut – Seurojen ja piirien sääntömääräiset kokoukset – Kerhoillat ja muu fyysistä läsnäoloa vaativa toiminta –
Kalastamaan omatoimisesti – Ohjeita koronaviruksen torjumiseksi.
Avatar
jusa
Site Admin
 
Viestit: 2421
Liittynyt: Ke Marras 28, 2007 23:12
Paikkakunta: - Lahti -


Paluu Uistelukilpailut

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron