emalista.fi

Väitös: Mikro- ja mesomuovit pohjoisella Itämerellä...

Väitös: Mikro- ja mesomuovit pohjoisella Itämerellä...

ViestiKirjoittaja Lahden Kalaveikot » Ti Syys 07, 2021 19:20

Väitös: Mikro- ja mesomuovit pohjoisella Itämerellä: kohtalo sedimentissä ja vaikutukset pohjaeläimiin

Syke tiedote 7.9.2021.

Suomen ympäristökeskuksen tutkija Pinja Näkki on väitöstyössään tutkinut kokeellisesti mikromuovien aiheuttamia riskejä merenpohjan eliöille, kuten simpukoille. Jopa neljännes tutkituista liejusimpukoista söi mikromuoveja silloin, kun muovia oli sedimentin pinnalla. Autonrenkaista jauhetun mikromuovin todettiin aiheuttavan liejusimpukoille stressiä ja soluelinvaurioita. Pinja Näkki väittelee Helsingin yliopistossa perjantaina 10. syyskuuta.

Merten roskaantuminen ja erityisesti mikromuovit ovat herättäneet viime aikoina laajaa huomiota. Suuri osa meriroskasta uppoaa merenpohjaan ja pilkkoutuu vähitellen pienemmiksi palasiksi ja edelleen mikromuoviksi.Pinja Näkin väitöstutkimuksessa tarkastellaan kokeellisesti mikromuovien, pohjan eliöyhteisön ja haitallisten aineiden välisiä vuorovaikutuksia.


Jopa neljännes simpukoista söi mikromuovia sedimentin pinnalta
Mikromuovit hautautuvat syvemmälle sedimenttiin, kun uutta ainesta kerrostuu vanhan päälle. Väitöstutkimuksen mukaan myös bioturbaatio, eli eläinten liikkuminen ja ruokailu pohjasedimentissä, hautasi mikromuoveja syvempiin kerroksiin. Bioturbaatio ei kuitenkaan merkittävästi palauttanut mikromuoveja takaisin sedimentin pinnalle. ”Pohjoisen Itämeren pehmeät merenpohjat näyttäisivätkin toimivan mikromuovinieluina”, arvioi Pinja Näkki.

Tutkitut pohjaeläimet, kuten liejusimpukat, ruokailevat sedimentin pintakerroksessa ja altistuvat siksi erityisesti sedimentin pinnalla oleville mikromuoveille. ”Jopa 25 prosenttia liejusimpukoista söi muoveja sedimentin pinnalta. Vain 1 prosentista liejusimpukoita löytyi syvemmälle sedimenttiin painuneita mikromuoveja”, kertoo Pinja Näkki.


Mikromuovien haitta-aineet voivat vahingoittaa eliöitä
Muovimateriaalien sisältämät haitta-aineet, esimerkiksi polysykliset aromaattiset hiilivedyt, eli PAH-yhdisteet, voivat aiheuttaa riskin merenpohjan eliöille. Monet PAH-yhdisteet ovat syöpävaarallisia ja voivat vaurioittaa perimää.

Väitöstyön yhdessä kokeessa jauhettiin mikromuovia autonrenkaista. Mikromuovin todettiin sisältävän raskasmetalleja ja PAH-yhdisteitä. ”Kun liejusimpukoita altistettiin autonrengaskumista peräisin olevalle mikromuoville, niissä todettiin stressireaktioita ja soluelinvaurioita. Tästä ei kuitenkaan vielä voida päätellä heijastuvatko haitalliset vaikutukset laajemmin populaatiotasolle ja edelleen koko ekosysteemin tasolle”, arvioi Pinja Näkki. Lue lisää Syke


Lahden Kalaveikot on tönäissyt viestiketjua viimeksi klo Ti Syys 07, 2021 19:20
Avatar
Lahden Kalaveikot
Site Admin
 
Viestit: 2743
Liittynyt: Ke Marras 28, 2007 22:12
Paikkakunta: - Lahti -

Paluu Vesistöjen hoito, ympäristö, kalat

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron