Tietoturva

Välillä sitä tulee asiaa muustakin, niin tänne ne keskustelut, mikä ei liity kalastukseen.

Tietoturva

ViestiKirjoittaja jusa » To Elo 05, 2021 11:45

S-pankin nimissä vyöryy nyt huijauksia - varoitus!

Afterdawn.com
Kirjoittaja Petteri Pyyny @ 5.8.2021 11:31


Siinä missä suomalaiset ovat jo lähes kyllästymiseen asti saaneet huijaustekstiviestejä viimeisen vuoden ajan, ovat S-pankin asiakkaat uuden ongelman edessä. Hakukonehuijauksena tunnettu ongelma piinaa nyt S-pankin asiakkaita.

Käytännössä huijaus luottaa siihen, että ihmiset ovat joko sen verran tietämättömiä tai niin laiskoja, että eivät vaivaudu kirjoittamaan pankin oikeaa verkkotunnusta suoraan selaimen osoitepalkkiin. Sen sijaan kuluttajat googlettavat oikean osoitteen kirjoittamalla hakukenttään tai hakukoneeseen hakutermiksi s-pankki.
Lue lisää: https://fin.afterdawn.com/uutiset/artikkeli.cfm/2021/08/05/s-pankki-huijaus
Avatar
jusa
Site Admin
 
Viestit: 2572
Liittynyt: Ke Marras 28, 2007 23:12
Paikkakunta: - Lahti -

Re: Tietoturva

ViestiKirjoittaja jusa » La Syys 25, 2021 05:23

HS|Kotimaa|Petokset 23.9.2021


Poliisi: Omakanta-palvelulta näyttävät vale­sivustot kalastelevat pankki­tunnuksia – näin suojaudut huijaukselta
Pankkitunnuksia yritetään kalastella muidenkin kuin pankkien nimissä. Poliisi kertoo, miten tällaisilta huijauksilta voi suojautua.


VERKKOON on ilmestynyt valesivustoja, jotka muistuttavat viranomaisten ylläpitämää Omakanta-terveystietopalvelua, kertoo keskusrikospoliisi (krp) Twitterissä.

Valesivustojen kautta rikolliset saattavat yrittää kalastella pankkitunnuksia. Omakantaan tunnistaudutaan antamalla pankkitunnukset. Pankkitunnuksia kysytään monissa muissakin vahvaa tunnistautumista vaativissa palveluissa.

Monet ihmiset ovat viime aikoina kirjautuneet omakantaan esimerkiksi hakemaan sähköistä koronatodistusta.

Näin suojaudut huijaukselta: HELSINGIN SANOMAT
* Näitä toimia poliisi suosittelee pankkitunnusten anastukselta suojautumiseksi
* Tämän tyyppisissä rikoksissa tekotapa on krp:n mukaan kaksiosainen
Avatar
jusa
Site Admin
 
Viestit: 2572
Liittynyt: Ke Marras 28, 2007 23:12
Paikkakunta: - Lahti -

Re: Tietoturva

ViestiKirjoittaja jusa » Ke Loka 27, 2021 15:38

Huijausviestejä liikkeellä Suomi.fi-viestien nimissä – älä klikkaa viestissä olevaa linkkiä


27.10.2021 12.23
Tiedote| Digi- ja väestötietovirasto
Suomi.fi-viestien nimissä on liikkeellä huijausviestejä. Viesteissä kehotetaan avaamaan dokumentti viestissä olevasta painikkeesta tai linkistä.

Linkki ohjaa rikollisten ylläpitämälle verkkosivustolle, joka on Suomi.fi-verkkopalvelun näköinen. Kyseessä on tietojenkalastelusivu, jonka tarkoituksena on hankkia henkilötietoja ja kirjautumistietoja, kuten pankkitunnuksia.


Suomi.fi-viestit ei lähetä koskaan linkkejä sähköpostitse tai tekstiviestillä
Jos kansalaisella on käytössään Suomi.fi-viestit, hän saa ilmoituksen Viestit-palveluun tulleista julkishallinnon viestistä sähköpostiinsa tai Suomi.fi-mobiilisovellukseen.

Suomi.fi-viestien sähköpostiin lähettämissä ilmoituksissa ei ole koskaan linkkiä, eikä niissä pyydetä lataamaan dokumentteja tai antamaan henkilötietoja. Suomi.fi-viestit ei koskaan lähetä ilmoituksia tekstiviestillä.

Jos olet saanut viestin,

  • Älä klikkaa viestissä olevia linkkejä.
  • Älä vastaa viestiin.
  • Älä syötä tietojasi sivustolle, johon olet mennyt sähköpostin kautta saamastasi linkistä.
  • Jos epäilet, että luottokorttitietosi tai pankkitunnuksesi ovat joutuneet vääriin käsiin, ota yhteyttä pankkisi asiakaspalveluun. Tee rikosilmoitus.
    Suomi.fi-verkkopalvelua ylläpitävä Digi- ja väestötietovirasto selvittää tapausta turvallisuusviranomaisten kanssa.


Miten käytät Suomi.fi-viestejä turvallisesti
Jos sinulla on käytössäsi Suomi.fi-viestit,

  • kirjoita selaimen osoitekenttään osoite https://www.suomi.fi, jonka kautta pääset kirjautumaan Viestit-palveluun tai lataa matkapuhelimeesi Suomi.fi-sovellus: Google Play- tai App Store -sovelluskaupasta
  • älä koskaan siirry sivustolle sähköpostiisi tai tekstiviestillä tulleen viestin kautta.
  • älä siirry Suomi.fi-viesteihin hakukoneen tulosten kautta.

Kun olet kirjautunut Viestit-palveluun tai käytät Suomi.fi-sovellusta, voit turvallisesti avata Saapuneet-kansiossa olevia liitetiedostoja ja linkkejä.

Suomi.fi-viestit on tietoturvallinen tapa vastaanottaa viestejä eri viranomaisilta. Viestit-palveluun kirjaudutaan pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai henkilökortissa olevalla varmenteella.

Kun henkilö on ottanut palvelun käyttöönsä, hän saa viestejä sähköisesti niistä julkishallinnon asiointipalveluista, jotka käyttävät Suomi.fi-viestejä. Tällöin nämä viestit eivät tule enää paperipostina. Esimerkiksi Verohallinnon, Traficomin sekä monien kuntien viestejä on mahdollista vastaanottaa sähköisesti.

Lisätietoja: https://dvv.fi/-/huijausviesteja-liikkeella-suomi.fi-viestien-nimissa-ala-klikkaa-viestissa-olevaa-linkkia
Avatar
jusa
Site Admin
 
Viestit: 2572
Liittynyt: Ke Marras 28, 2007 23:12
Paikkakunta: - Lahti -

Re: Tietoturva

ViestiKirjoittaja jusa » Ti Marras 30, 2021 14:54

Julkaistu 25.11.2021 Kyberturvallisuuskeskus

Julkaisimme vakavan varoituksen tekstiviestitse levitettävästä haittaohjelmasta

Aiemmin tänä vuonna Android-käyttäjiä vaivannutta FluBot-haittaohjelmaa levitetään jälleen. Kyberturvallisuuskeskus on viime päivinä vastaanottanut kasvavissa määrin ilmoituksia kymmenistä erilaisista viestivarianteista, joilla haittaohjelmaa yritetään levittää.

Suomessa on aktivoitunut mobiilihaittaohjelmakampanja, jossa käyttäjä saa puhelimeensa tekstiviestin. Haittaohjelma on kohdistettu kaikille, joilla on käytössään Android-laite ja matkapuhelinliittymä. iPhone/muu laite ohjataan verkkosivustolla erilaiseen huijausmateriaaliin. Tekstiviestin teemana voi olla, että henkilö on saanut esimerkiksi ääniviestin tai ilmoituksen matkapuhelinoperaattorilta. Yhteistä viesteille on se, että käyttäjää pyydetään avaamaan viestissä oleva linkki. Itse linkin avaaminen ei vielä asenna haittaohjelmaa, vaan se pyytää käyttäjän suostumusta asentuakseen. Haittaohjelma voi varastaa tietoja laitteelta ja lähettää laitteesta haittaohjelmaa levittäviä huijaustekstiviestejä. Viesteissä on usein seassa esim. +, /, &, % ja @ -merkkejä epäloogisissa kohdissa ja viesteissä ei ole ääkkösiä.

Lue lisää ja katso esimerkkejä tekstiviestitse leviävistä huijausviesteistä sekä erilaisista FLUBOT-VIESTIEN teemoista https://www.kyberturvallisuuskeskus.fi/fi/ajankohtaista/julkaisimme-vakavan-varoituksen-tekstiviestitse-levitettavasta-haittaohjelmasta


jusa on tönäissyt viestiketjua viimeksi klo Ti Marras 30, 2021 14:54
Avatar
jusa
Site Admin
 
Viestit: 2572
Liittynyt: Ke Marras 28, 2007 23:12
Paikkakunta: - Lahti -


Paluu Yleistä turinaa

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa

cron