Haukiruokia

Kalaruokiin ja -juomiin liittyviä herkullisia ohjeita.

Haukiruokia

ViestiKirjoittaja Lahden Kalaveikot » La Joulu 01, 2007 23:03

No aloitan tämän tällaisellä Körpäkällä? Ja epäilyni kääntyy Savoon ruoan alkuperän suhteen. Ja vähäkalorista, tuohon en sano mittään. Hyvää, no sehän on maku asia.
Itselleni yksi hyvä vaihtoehto on näin.

Elikkä yksinkertainen ja helppo:

Valmiiksi puhdistettua haukea ja suikalelihaa, suikalelihaa n. 1/3 osa painosta.
Paista suikaleliha ja laita hauen liha paiston loppuvaiheessa pannulle, ja sekaan purkki smetanaa, suolaa, sipulin, (+ omia mausteita maun mukaan.)
Antaa hautua pannulla kypsäksi miedolla lämmöllä. Välillä on tullut lisättyä tippa kermaa, mutta ei välttämätöntä. Ja samanhan voi tehdä kevyemmistä ruokacreemistä.

Ja jos tuntuu, ettei pannun antimet riitä, niin kunnon savi- tai valurautapata tai vastaava, ja uuniin hautumaan.
Ja eikun syömään.

--------------------------------------------------------

Körpäkkä (2)


100 g savukylkeä

2 suurta sipulia

300 g haukifileetä ruodottomana ja nahattomana

1-2 tl sitruunapippuria

Suikaloi savukylki ohuiksi suikaleiksi. Kuori ja hienonna sipuli. Fileroi hauki. Jos kala on pieni, käytä ruodottomat kyljet ja selkäpaikka,
mutta jos kala on suuri, käytä vain ruodotonta kylkeä. Leikkaa kalafileet ohuiksi suikaleiksi.

Laita pannulle savuliha ja kun rasva alkaa irrota, lisää pannulle sipulisilppu. Sekoittele ja anna hautua noin 5 min. Lisää pannulle
kalapalat ja sekoita varovasti, kunnes kala on kypsää noin 5-10 min. Mausta sitruunapippurilla. Tarjoa uusien perunoiden ja salaatin kanssa.
Nopea ja maukas kalaruoka.

Savon Sanomat11.6.2009

------------------------------------------------------

Körpäkkä (3)

Kiteeläisen Jaakko Juvosen yksinkertainen haukiresepti on vallan mainio
Tämä ruoka on juuri paikallaan kylmän, syksyisen kalastuspäivän jälkeen.
Mutta muista käyttää niitä haukia, jotka olet pyyti nytjo edelIlsenä päivänä.

Reseptin mukaan ruokajuomaksija ja kokin piristäjksi tarjotaan viileää olutta.

Fileoi hauki nahattomaksija poista sivuruodot pinsetillä. Paloittele hauki suikaleiksi ja käy sitten käsiksi siankylkeen. Poista nahka ja siivuta kylki reilun paksuisiksi suikaleiksi. Laita sianlihat pannuun ja anna tiristä melkein kypsiksi. Mausta suolalla, jota tarvitaan näin isoon annokseen ikäväkyllä kohtuullisen paljon. Lisää lopuksi sitruunapippurilla maustetut haukisuikaleet joukkoon, mutta hämmennä vain varovasti, muuten kala menee muusiksi. Nauti ruisleivän ja oluen kera. Tukevan evään päälle kannattaa ottaa pienet ettoneet.

Körpäkän tarvealneet

1,5 kg haukisuikaleita
600 g sian kylkeä
suolaa
tanakasti ripaus sitruunapippuria
Avatar
Lahden Kalaveikot
Site Admin
 
Viestit: 2745
Liittynyt: Ke Marras 28, 2007 22:12
Paikkakunta: - Lahti -

Re: Haukiruokia

ViestiKirjoittaja Lahden Kalaveikot » La Joulu 22, 2012 09:32

Jouluhauki Markus Maulavirran tapaan

Ainekset:
- suomustettu, perattu hauki
- porkkana
- pala palsternakkaa
- pala purjoa
- pieni sipuli
- omena
- tilliä
- reilu nokare voita
- hunajaa
- suolaa
- pippuria

Lisäksi tarvitaan:
- vedessä liotettuja sanomalehtiä
- leivinpaperia
- foliota

Pilko vihannekset ja omena pieneksi silpuksi. Yhteensä täytettä tulisi olla noin 3 dl, riippuen hauen koosta.
Laita voi kasariin ja kuullota vihannekset voissa, noin viisi minuuttia riittää, sekoita ahkerasti. Laita
mausteeksi hieman suolaa, pippuria ja lusikallinen hunajaa. Lopuksi lisää hienoksi leikattua tilliä.

Laita hauki selälleen työlaudalle ja leikkaa selkäruodon molemmin puolin kylkiluut poikki. Leikkaa myös aivan
pään juuresta ruoto poikki ja samoin mahaontelon päästä. Tämän jälkeen koeta kaivaa selkäruoto pois sormia
apuna käyttäen. Kun olet saanut ruodon pois, suolaa ja pippuroi kala sisältä ja päältä.

Levitä noin puolen sentin kerros liotettuja sanomalehtiä pöydälle, laita päällimmäiseksi leivinpaperin pala. Nosta päälle hauki
selkäpuoli alaspäin. Täytä hauki vihannestäytteellä, ja laita vielä muutama voinokare mukaan. Kääri tukevaksi paketiksi,
laita vielä viimeiseksi kerros foliota ja varmista, että paketti on tiivis.

Laita koko komeus kuumaan, noin 250-asteiseen uuniin. Noin tunnissa muheva täytetty jouluhauki on valmis.
Tarjoa lisukkeena perunoita ja tillivoisulaa.

Lähteet: Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö
Ohje: Kokki Markus Maulavirta
Avatar
Lahden Kalaveikot
Site Admin
 
Viestit: 2745
Liittynyt: Ke Marras 28, 2007 22:12
Paikkakunta: - Lahti -

Re: Haukiruokia

ViestiKirjoittaja Lahden Kalaveikot » Su Elo 31, 2014 18:03

Oliivihauki a´la Sirkku

Pakastettu haukifile (48 tuntia)
Poista fileestä kaikki ruodot
Suolataan karkealla suolalla (8 tuntia)
Kuivaa file ja suikaloi

Liemi: sitruunamehua, oliiviöljyä, tilliä ja punasipulia

Kalanpalat ja liemi kerroksittain lasipurkkiin.
Ravistellaan hyvin ja jääkaappiin.
Seuraavana päivänä käyttövalmis.
Avatar
Lahden Kalaveikot
Site Admin
 
Viestit: 2745
Liittynyt: Ke Marras 28, 2007 22:12
Paikkakunta: - Lahti -

Re: Haukiruokia

ViestiKirjoittaja Lahden Kalaveikot » La Joulu 09, 2017 06:26

Joulu- tai pikkujoulupöytään Jaakko Kolmosen tapaan kotimaista kalaa

Graavattu hauki

400 g nahatonta haukifileetä
2 rkl karkeaa merisuolaa
valkopippurirouhetta
1 keskikokoinen punasipuli
1 dl silputtua tilliä
rypsiöljyä

1. Pakasta haukifileet. Ota jäinen kala sulamaan ja ripottele pintaan
meri­suola. Anna suolautua ja sulaa jää­kaapissa 8 tuntia.

2. Pyyhi suola kalan pinnalta. Leikkaa annosviipaleiksi. Rouhi kalojen
pintaan valkopippurirouhetta. Silppua sipuli ja tilli.

3. Nosta kalapaloja kerroksittain tillin ja sipulin kanssa purkkiin, kaada
päälle rypsiöljyä niin että kalat peittyvät. Anna maustua kylmässä kaksi
päivää ennen tarjoilua.

Lähde: ET-lehti
Avatar
Lahden Kalaveikot
Site Admin
 
Viestit: 2745
Liittynyt: Ke Marras 28, 2007 22:12
Paikkakunta: - Lahti -


Paluu Kyökki

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa

cron