No aloitan tämän tällaisellä Körpäkällä? Ja epäilyni kääntyy Savoon ruoan alkuperän suhteen. Ja vähäkalorista, tuohon en sano mittään. Hyvää, no sehän on maku asia.
Itselleni yksi hyvä vaihtoehto on näin.
Elikkä yksinkertainen ja helppo:
Valmiiksi puhdistettua haukea ja suikalelihaa, suikalelihaa n. 1/3 osa painosta.
Paista suikaleliha ja laita hauen liha paiston loppuvaiheessa pannulle, ja sekaan purkki smetanaa, suolaa, sipulin, (+ omia mausteita maun mukaan.)
Antaa hautua pannulla kypsäksi miedolla lämmöllä. Välillä on tullut lisättyä tippa kermaa, mutta ei välttämätöntä. Ja samanhan voi tehdä kevyemmistä ruokacreemistä.
Ja jos tuntuu, ettei pannun antimet riitä, niin kunnon savi- tai valurautapata tai vastaava, ja uuniin hautumaan.
Ja eikun syömään.
--------------------------------------------------------
Körpäkkä (2)
100 g savukylkeä
2 suurta sipulia
300 g haukifileetä ruodottomana ja nahattomana
1-2 tl sitruunapippuria
Suikaloi savukylki ohuiksi suikaleiksi. Kuori ja hienonna sipuli. Fileroi hauki. Jos kala on pieni, käytä ruodottomat kyljet ja selkäpaikka,
mutta jos kala on suuri, käytä vain ruodotonta kylkeä. Leikkaa kalafileet ohuiksi suikaleiksi.
Laita pannulle savuliha ja kun rasva alkaa irrota, lisää pannulle sipulisilppu. Sekoittele ja anna hautua noin 5 min. Lisää pannulle
kalapalat ja sekoita varovasti, kunnes kala on kypsää noin 5-10 min. Mausta sitruunapippurilla. Tarjoa uusien perunoiden ja salaatin kanssa.
Nopea ja maukas kalaruoka.
Savon Sanomat11.6.2009
------------------------------------------------------
Körpäkkä (3)
Kiteeläisen Jaakko Juvosen yksinkertainen haukiresepti on vallan mainio
Tämä ruoka on juuri paikallaan kylmän, syksyisen kalastuspäivän jälkeen.
Mutta muista käyttää niitä haukia, jotka olet pyyti nytjo edelIlsenä päivänä.
Reseptin mukaan ruokajuomaksija ja kokin piristäjksi tarjotaan viileää olutta.
Fileoi hauki nahattomaksija poista sivuruodot pinsetillä. Paloittele hauki suikaleiksi ja käy sitten käsiksi siankylkeen. Poista nahka ja siivuta kylki reilun paksuisiksi suikaleiksi. Laita sianlihat pannuun ja anna tiristä melkein kypsiksi. Mausta suolalla, jota tarvitaan näin isoon annokseen ikäväkyllä kohtuullisen paljon. Lisää lopuksi sitruunapippurilla maustetut haukisuikaleet joukkoon, mutta hämmennä vain varovasti, muuten kala menee muusiksi. Nauti ruisleivän ja oluen kera. Tukevan evään päälle kannattaa ottaa pienet ettoneet.
Körpäkän tarvealneet
1,5 kg haukisuikaleita
600 g sian kylkeä
suolaa
tanakasti ripaus sitruunapippuria